Jak prodloužit vejcím z koledy trvanlivost? Zkuste pickled eggs

Jak prodloužit vejcím z koledy trvanlivost? Zkuste pickled eggs

Následky velikonoční koledy mívají zpravidla podobu hromady natvrdo vařených vajec, které je nutno dosti rychle zpracovat, protože už jsou uvařená různě dlouhou dobu a navíc pobývají různě dlouhou dobu v teple v koledníkově košíku. Existuje ale trik, jak trvanlivost vařených vajec prodloužit a tak rozložit nutnost konzumace hromad vajíčkových pomazánek a salátů na delší dobu.

Nakládaná vejce (pickled eggs) jsou výsledkem právě takové snahy o prodloužení trvanlivosti v dobách, kdy ještě ledničky nebyly samozřejmými členy domácnosti. Postupně se ale z nutnosti stala pochoutkak pivu, oblíbená především v barech a tavernách. Vejce jsou naložena v kyselém nálevu, který brání množení mikroorganismů a konzervuje je, a ochucena kořením a dalšími přísadami. Klasický nálev sestává z vinného octa, cukru, soli, cibule a směsi koření (někdy přímo namíchané jako pickling spice), která obsahuje pepř, nové koření, hřebíček, skořici a případně další druhy, jako hořčičné semínko, zázvor apod.
Celý článek včetně konkrétních receptů najdete na ireceptar.cz zde.
Zdroj: Kamila Procházková, ireceptar.cz
Vejcím jsme věnovali před časem také celou tiskovou konferenci. O vejcích z různých úhlů pohledů si můžete přečíst v sekci tiskových materiálů přímo zde.