Máslo

slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž

Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16%) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza).

Význam másla ve výživě
Máslo je plnohodnotný mléčný tuk, který má specifické aroma a chuť. Aroma másla je dáno obsahem mastných kyselin s krátkou délkou řetězce. Chuť másla doplňuje přítomnost mléčných bílkovin. Máslo obsahuje vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E, K. Máslo také obsahuje významný podíl trans nenasycených mastných kyselin, takže konzumaci másla by měli omezit lidé s vysokým obsahem cholesterolu a cévními potížemi. Zdravým lidem by nemělo máslo uškodit. Problematika je však individuální a je důležité dodržování správné životosprávy! Vzhledem ke složení, je máslo vhodné zejména pro studenou kuchyni. Máslo by se nemělo používat pro smažení.

Průměrný obsah látek a minerálů
Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v soleném másle.

Složka
Jednotka
Průměrný obsah
Prvek (mg/100 g)
Průměrný obsah
Složka (mg/100g)
Průměrný obsah
voda
g/100 g
14,9
Na
606
vitamin C
stopy
bílkoviny
g/100 g
0,6
K
27
vitamin D
0,0009
tuky
g/100 g
82,2
Ca
18
vitamin E
1,85
cukry
g/100 g
0,6
Mg
2
vitamin B6
stopy
celkový dusík
g/100 g
0,10
P
23
vitamin B12
0,0003
vláknina
g/100 g
0
Fe
stopy
karoten
0,608
mastné kyseliny
g/100 g
76,7
Cu
0,01
thiamin
stopy
cholesterol
mg/100 g
213
Zn
0,1
riboflavin
0,07
Se
mg/100 g
stopy
0,038
niacin
stopy
energie
kJ/100 g
3059
Mbn
stopy
Cl
994