Antioxidanty a flavonoidy

slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž

Jako antioxidanty jsou souhrnně nazývány látky schopné snižovat vznik a koncentraci volných kyslíkových radikálů v organismu podílejících se na rozvoji celé řady onemocnění, jakými jsou např.: ateroskleróza nebo nádory. Bylo prokázáno, že zvýšená koncentrace antioxidačních látek v těle snižuje výskyt těchto závažných onemocnění. Mezi antioxidačně působící látky patří některé minerální látky jako selen nebo zinek, vitamíny C, E a provitamín A, tzv. beta-karoten, ale také mnohé další fytochemikálie. Kromě zmiňovaného beta-karotenu patří do skupiny fytochemikálií i ostatní účinné karotenoidy jako jsou lutein a zeaxanthin obsažené zejména v zelené zelenině nebo lykopen nejvíce zastoupený v rajčatech. Snad nejznámějšími fytochemikáliemi jsou flavonoidy obsažené např.: v sóje, burských oříšcích nebo také červeném víně a kakaových bobech. V dnešní době jsou známy více než 4000 zástupců flavonoidů patřících mezi významné antioxidanty. Účinky zvýšeného příjmu antioxidantů jako prevence jsou předmětem celé řady studií. Antioxidanty je možné dodávat tělu potravou nebo ve formě suplementů, avšak výsledky mnoha prací naznačují, že jednoznačně pozitivního efektu lze dosáhnout pouze při příjmu antioxidačních látek stravou. Zvýšený příjem ovoce a zeleniny jako nejvhodnějších zdrojů antioxidantů prokazatelně snižuje riziko aterosklerózy a co je podstatnější jejích manifestních forem, infarktů myokardu a iktů.