Je tu Silvestr aneb Do boje proti kocovině

Je tu Silvestr aneb Do boje proti kocovině

Silvestrovské veselí a oslava příchodu nového roku je často spojena s plnými stoly jídla a spoustou pití. Ráno na Nový rok pak pro mnohé bývá velice nepříjemnou dobou, kdy se následky nočního hodování začínají projevovat. Mezi časté následky takových oslav patří „kocovina“.

Věra Boháčová, nutriční terapeutka

Ke kocovině dochází vlivem nadměrné konzumace alkoholu, která má za následek ztráty minerálních látek a tekutin v těle, změny krevního tlaku. Na nás se alkohol projeví bolestmi v žaludku spojenými s překyselením, suchem v ústech a bolestem hlavy.

Několik rad, jak předejít nejhorší „kocovině“

Když už je jasné, že na alkohol dojde, snažte se pít s mírou. Zásadní také bývá jídlo, dobré je před oslavou vydatně poobědvat/povečeřet. Nalačno se totiž alkohol vstřebává daleko rychleji, jídlo jeho vstřebávání brzdí. Předejít kocovině se dá i výběrem pití. Levný alkohol můžeme směle přirovnat ke 100 % bolehlavu. Zrádné jsou i koktejly. Směsi různých druhů alkoholu se sladkými šťávami také udělají své. Pijeme-li s mírou např. kvalitní suché víno, riziko kocoviny je mnohem nižší. Alkohol vždy řeďte nealkoholickými nápoji, nepijte jako o závod, prokládejte jídlem (fajn jsou např. kousky sýra) a nemějte pití alkoholu jako hlavní atrakci večera. Před spaním vypijte dostatek tekutin (nejlépe minerálky) a láhev s ní si raděij nechte u postele. Dostatečný spánek a odpočinek je také velmi důležitý.

Nedodržíte-li výše uvedené rady moudrých a kocovina Vám zkazí ráno (poledne či večer, zkrátka moment probuzení), existuje také několik rad. „Napravím se tím, co mě zkazilo“, by bylo chybou. Ani obligátní „dej si pivo, to tě srovná“ nefunguje. Další alkohol totiž jen prohloubí nerovnováhu v organismu. Úplně ideální nejsou ani ovocné šťávy např. z citrusů, které ještě více okyselí už tak překyselený žaludek. Káva nás nespasí. Tekutiny doplňujte vodou, minerálkami nebo vývarem. Za den alespoň tři litry. Pomoci může i rozpuštěný vitamin C. Organismus nezatěžujte žádným těžkým jídlem, gulášek se šesti by se Vám mohl vymstít. Nejvhodnější jsou přírodně upravená masa a dostatek zeleniny.

Na příznaky kocoviny můžete vyrazit i s bylinkami. Nejčastěji se používá čaj rozmarýnový heřmánkový nebo mátový.

Pár slov o alkoholu

O alkoholu se říká, že je to metla lidstva. Může nám hodně ublížit, ale někdy i prospět. Alkohol je buněčný jed a jeho nadměrná konzumace působí na náš organismus toxicky. Velmi zasahuje játra, která jsou důležitým detoxikačním orgánem v těle. Nesmíme zapomínat na to, že alkohol je látka návyková a má vliv na naši psychiku. Přiměřené pravidelné pití malého množství alkoholu může mít ale i svá pozitiva. Například v prevenci srdečně-cévních onemocnění, která jsou nejčastější příčinou úmrtí u nás, se může, v některých případech, tolerovat pravidelná konzumace malého množství alkoholu. Díky obsahu dalších pozitivních látek je výhodné např. víno. Důležité je ale množství. Pozitivní účinky vína (nebo jiného alkoholu) mizí, když místo jedné sklenky vypijeme láhev. Pravidelnou konzumaci ani „léčebného“ množství alkoholu však nemůžeme doporučit tomu, kdo už někdy problémy s alkoholem měl nebo se s nimi potýká někdo z rodiny, těhotným a kojícím ženám, dětem a dospívajícím, nemocným s onemocněním jater a slinivky břišní a při některých dalších onemocněních, která vyžadují specificky upravenou stravu.

Za malou dávku se u mužů považuje 20-40 g alkoholu (což představuje asi 2-4 dl vína)
a u žen 20-30 g alkoholu. U žen je dávka nižší hned z několika důvodů. Ženy mají menší množství enzymu odbourávajícího alkohol v těle, jeho aktivita je u žen dvaceti až třicetiprocentní v porovnání s muži. Ženy mají také menší objem těla a nižší obsah vody v těle, což je oproti mužům v toleranci alkoholu znevýhodňuje.

Na co bychom neměli, kromě výše uvedených údajů, zapomínat je to, že alkohol je velmi kalorický. Jeho častým popíjením si můžeme neúměrně zvýšit energetický příjem. Jestliže pak energii nevydáme pohybovou aktivitou, přebytky se v těle ukládají a může docházet k nadváze. Např. jeden nevinný panáček vodky má stejnou energetickou hodnotu jako rohlík. Ruku na srdce – kolik „rohlíků“ navíc jste schopni za večer „sníst“? Když si dáte jedno 12o pivo, je to, jako byste snědli 2 laskonky nebo 1/3 polárkového dortu.