Margarín

slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž

Margarín je obecný pojem, používaný dnes pro mnoho typů náhražek másla. Název pochází od francouzského chemika Hippolyte Mège-Mouriése, který na svůj vynález takové náhražky získal patent v roce 1869. Jméno pochází z řeckého pojmu perla, jíž připomínaly kapénky hmoty při výrobě.
Margaríny jsou tuky rostlinného původu. Dle odborných doporučení by tuky rostlinného původu (zahrnující také kvalitní margaríny) měly pokrývat 30, max. 35 % denního příjmu energie. Výhodou margarínů je, oproti živočišným tukům, nižší obsah nasycených mastných kyselin (SAFA), které by měly tvořit max. 10 % (zvyšují hladinu cholesterolu) z přijaté energie a vyšší obsah vícenenasycených mastných kyselin, které podporují snižování cholesterolu a mají další příznivé účinky na lidské zdraví. Margaríny jsou roztíratelné rostlinné tuky obsahující 20–80 % tuku, je tedy možné volit i nízkotučné varianty, které jsou vhodné při redukci energetického příjmu. Moderní postupy výroby margarínů zabraňují vzniku škodlivých transmastných kyselin, které vznikaly při použití starší technologie zpracování – hydrogenaci (ztužování).

Jak se dělá margarín