S výživou zdravě po celý rok

S výživou zdravě po celý rok

Diana Chrpová: S výživou zdravě po celý rok

Prakticky denně slyšíme varování lékařů, že každý druhý člověk v České republice umírá na kardiovaskulární onemocnění. Obyvatelé naší republiky jsou na předním místě v onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Existuje samozřejmě řada příčin tohoto nepříznivého zdravotního stavu naší populace. Jednou z nich je i nesprávný životní styl, včetně špatných stravovacích zvyklostí. Renomovaná česká autorka, Mgr. Diana Chrpová přináší návody a zaručené rady, jak zdravě jíst a zůstat fit během celého roku, měsíc po měsíci. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na rozdíl od velké většiny podobných (zejména překládaných) publikací je jasné, že autorka je skutečnou odbornicí v oblasti výživy, že její názory jsou podložené dobrými znalostmi odborné litertury a že nejsou zatíženy nějakým extrémním postojem. Členění po měsících pak zahrnuje přirozený koloběh života a stravování a navíc je ke každému měsíci přiřazen popis dietních doporučení pro nejčastější choroby. 

Z textu lze sice vytušit negativní vztah autorky k dělené stravě, dietě na podkladu krevních skupin, či chemických doplňků stravy, osobně se ale domnívám se, že literární údaje jsou dostatečné pro to, abychom takový iracionální přístup  odmítali výrazněji.


Klady

Celá knížka je napsané přehledně a nevyžaduje důkladnější znalosti z biologie či chemie.


Zápory

Pokud lze autorce něco málo vytknout, pak snad jen to, že pro odhad množství jídla je vhodnější doporučit kontrolu hmotnosti, než kalkulaci energetického příjmu a že současná doporučení posouvají příjem tuku až na 35 energetických procent. 


Závěr

S touto knihou se českému čtenáři dostává do ruky velmi kvalitní zdroj informací o zdravé výživě.

 

Základní údaje o knize

Název S výživou zdravě po celý rok
Autor Diana Chrpová
Nakladatelství Grada
Rok vydání 2010
ISBN 978-80-247-2512-3