Sacharidy ve výživě

slovník A B C D E F G H CH I K L M O P R S T V Z Ž

Také sacharidy mají ve výživě svůj nezanedbatelný význam a jsou nejrozšířenější složkou potravy. Sacharidy jsou hlavním činitelem, který přímo ovlivňuje hodnotu svalového výkonu. Mají proto velký význam především ve výživě sportovců, dětí a mladistvých. Při nadměrném obsahu sacharidů ve stravě se sacharidy mění na tuk a spolupůsobí tak při vzniku obezity. Význam sacharidů ve výživě spočívá především v obsahu hrubé vlákniny, např. celulóza, hemicelulóza a lignin.

Obsah vlákniny zajistíme vhodným doplněním stravy zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými výrobky. Vláknina svým obsahem nestravitelných zbytků umožňuje lepší peristaltiku střev a má schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Má také vliv na vstřebávání a látkovou přeměnu cukrů, ovlivňuje množství a konzistenci stolice, a to jednak svým obsahem sušiny a dále tím, že na sebe váže vodu. Svým objemem jednak urychluje trávení a dále omezuje styk střevní sliznice s toxickými látkami, vznikajícími při trávení. Hrubá vláknina proto působí jako prevence proti vzniku zhoubných i nezhoubných nádorů tlustého střeva a zácpy.
Při výběru potravin bychom neměli zapomínat na obiloviny. Nabídka obilovin na našem trhu se s rostoucím zájmem o racionální výživu, ale i díky širší nabídce velmi obohatila. Je třeba zařadit do našeho jídelníčku i tzv. zapomenuté obiloviny, tradiční jídla našich předků. Jsou to pokrmy z jáhel, ovesných vloček, krup, krupek a pohanky.