Test špekáčků

cerne ovce_spekackyProf. ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy, spolupracovala na testu špekáčků pro Českou televizi.

Redaktoři Mladé fronty Dnes nakoupili do aktuálního testu špekáčky i od malých řezníků v regionálních prodejnách. Cílem testu bylo porovnat jejich kvalitu s průmyslovými výrobky.

Vlado ŠTANCEL, moderátor

Skočit si pro dobrý špekáček vyžaduje nejenom určitou fyzickou zdatnost, ale také znalosti málem odborné. Jinak můžeme totiž někomu lehce skočit na špek a z opékání na zahradě se stane vypečená taškařice. Já bych prosil 10 deka těchhle. Mnozí už v tom mají jasno, někteří polojasno a najdou se i tací, u kterých při slově špekáček převládá nejasno. Pojďme se proto nejdřív věnovat složení těchto výrobků.

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

Správný špekáček musí splňovat jednak obsah masa, čili svalové tkáně, pak musí mít určitý obsah tuku. Také je limitován obsah soli. Pokud výrobce tam dá vyšší obsah soli, tak už musí vyznačit, že ta sůl přesahuje limit. No a samozřejmě senzorická kritéria.

Martina DOSKOČILOVÁ, prodejkyně

Jsou lepší špekáčky volně prodejné než balené, který jsou balené v ochranné atmosféře. Tam si sice zákazník může přečíst, z čeho se skládá, ale ten špekáček nemůže ochutnat, nevidí ho v nákroji, jak vypadá.

Vlado ŠTANCEL, moderátor

Že se jedná o ručně dělané špekáčky, poznáme jednoduše na první pohled.

Martina DOSKOČILOVÁ, prodejkyně

Kvalitní ručně dělaný špekáček už poznáme jenom podle toho, že je ručně vázaný, kdežto strojový špekáček je strojově upravovaný hliníkovými klipsami.

Vlado ŠTANCEL, moderátor

Špekáčky se mohou konzumovat za studena nebo tepelně opracované. Co je lepší?

Jana DOSTÁLOVÁ, Ústav analýzy potravin a výživy, VŠCHT Praha

Tou zvýšenou teplotou u některých špekáčků se zvýší intenzita té slané chuti, objeví se tam různé pachutě. Záleží samozřejmě na vkusu jednotlivého spotřebitele, ale obecně většina těch výrobků daleko lépe chutná za studena než za tepla.

Vlado ŠTANCEL, moderátor

Teorii výroby špekáčků výrobci ovládají. Přesto se občas stane, že si koupíme něco, s čím si náš chrup nebo mozek poradit neumí. To už je na nářky pozdě. Proto přinášíme výsledky testu.

Hana VEČERKOVÁ, redaktorka, MF Dnes

Tentokrát jsme kromě produktů z velkých průmyslových masokombinátů nakoupili také špekáčky od malých řezníků, zajeli jsme i do regionů, protože jsme byli zvědaví, jak se budou lišit kvalitou, chutí právě od těch velkých průmyslových výrobců.

celý příspěvek, včetně výsledků testu najdete na:  Česká televize, Černé ovce 10.9. 2013