Školení lektorů v metodice společnosti STOB

Školení lektorů v metodice společnosti STOB

Chcete efektivně pomáhat svým klientům při hubnutí ? Poznejte metodiku společnosti STOB, která je založena na kognitivně-behaviorální terapii a je ověřena 30letou praxí.

Společnost STOB se dlouhodobě zaměřuje na problematiku obezity z psychologického pohledu, kdy je třeba se zaměřit nejen na to, co klienti jedí, ale také proč jedí (např. emoční jedení), a jak jedí (techniky všímavého jedení).

Naučíte se nejen teorii, ale budete ji umět aplikovat i do praxe.
Více informací o školení získáte zde.

 

 

PF 2023

Ohlédnutí za letošní Celostátní odbornou konferencí “V hlavní roli ryby”, 19. 10. 2022

Letošní ročník Celostátní odborné konference je za námi. Podtitul konference byl “V hlavní roli ryby” a ryby také provázely celý odborný program.

Celostátní odborná konference “V hlavní roli ryby”, 19. 10. 2022 IKEM

19. října 2022 proběhl další ročník tradiční Celostátní odborné konference, letos s podtitulem “V hlavní roli ryby“.

Program letošní konference je zaměřený právě na ryby. Na jejich místo v odborných doporučeních, která se stále v ČR nedaří splňovat, ale také na to, jak ryby do jídelníčku Čechů dostat. Budeme se věnovat složení ryb, diskutována bude i problematika kontaminantů v rybách, řešit se budou n-3 mastné kyseliny z různých úhlů pohledu. Dozvíte se řadu praktických informací a doporučení, jak ryby vybírat, čeho si všímat, jak je zpracovávat či uchovávat. Téma doplní i sdělení k rybím výrobkům.

Česko má pro problém: jedno z největších rizik nevnímáme jako nemoc, varuje lékař

Na Seznam Zprávy byl publikovaný rozhovor s Prof. MUDr. Martinem Haluzíkem, DrSc., přednostou Centra diabetologie IKEM na téma civilizačních chorob, zejména obezity a cukrovky. Rozhovor komplexně shrnuje aktuální situaci v ČR a stojí za přečtení.

Test ovesných nápojů: koktejl zdraví nebo zklamání?

Na webové stránce cz-tes.cz byl zveřejněn test ovesných nápojů. Na komentářích spolupracovala, mimo jiné, Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy. V příspěvku jsou hodnoceny senzorické vlastnosti, složení včetně nutričních hodnot. Součástí je také odpověď na otázku, zda může být ovesný nápoj alternativou mléka.

Léky a alkohol

9. května odvysílala stanice CNN Prima News příspěvek na téma zapíjení léků alkoholem. V reportáži zazněly i komentáře prof. MUDr. Jana Piťhy, CSc., předsedy Fóra zdravé výživy.

Přibývá lidí, kteří zapíjejí léky alkoholem. Je to vražedná kombinace, varují lékaři.

Změny, které by měla udělat každá žena pro delší život

portál fitsrozumem.cz zveřejnil příspěvek, jeho spoluautorkou je PhDr. Tamara Starnovská, členka Fóra zdravé výživy. Týká se životosprávy žen. Řeší časté omyly ve stravování, pitný režim i specifika výživy žen a to i v souvislosti s přibývajícím věkem.

Délka života žen se prodlužuje, nejdelší je u žen na Vysočině a v Praze – 82,95 let. To vybízí k nastavení životního stylu tak, aby ženy mohly prožít tyto roky v co nejlepší kondici a přiměřeném zdraví. Kvalitu života, tedy kladné vnímání vlastní existence, lze kromě pozitivního myšlení nebo psychické pohody významně ovlivnit celkem snadnými změnami životního stylu v čele s úpravou jídelníčku a pitného režimu.

Pozvánka na Den zdraví se STOBem

5. března 2022 proběhne Den zdraví se STOBem, k příležitosti Světového dne obezity.
Akce je určena pro veřejnost a většina aktivit je zdarma.

Jak neplýtvat potravinami a ušetřit nejen peníze

Třetina veškerého vyprodukovaného jídla na světě se vyhodí nebo znehodnotí. Kdyby byly tyto potraviny zachráněny, nasytily by asi tři miliardy lidí. V Evropě připadá na jednoho člověka 96 až 115 kg vyhozeného jídla za rok.

Skoro o polovinu jídla víc vyhodí ti, kdo žijí sami. Lidé žijící v domácnosti ve větším počtu obvykle zacházejí s potravinami hospodárněji, jednotlivci často nakoupí víc, než jsou schopni sníst.

Cílem běžného spotřebitele by však nemělo být jen omezení plýtvání potravinami, ale také co nejlepší využití jejich nutričních vlastností, zejména díky vhodnému zacházení. Důležitou roli přitom hrají reálné možnosti, finanční otázka i kulinární gramotnost.