Dovolená na talíři – tisková konference Fóra zdravé výživy

11. srpna 2016 proběhla v dopoledních hodinách tisková konference Fóra zdravé výživy s názvem „Dovolená na talíři“, na které vystoupili Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc. a Mgr. Tamara Starnovská. Dovolené jsou v plném proudu, a i když Češi stále častěji dávají přednost tuzemským pobytům, zahraniční dovolenkové destinace je také lákají. A nepřivážíme si z nich jen zážitky spojené s mořem nebo památkami. Ještě větším zážitkem často bývá místní gastronomie, národní speciality, zkrátka dobré a chutné jídlo. Právě to může i v době po dovolených náš domácí jídelníček v mnoha směrech velmi pozitivně ovlivnit.

V rámci tiskové konference se řešilo, jak vypadají kuchyně tradičních dovolenkových cílů Čechů, jejich srovnání s českou kuchyní, a to nejen co do chuti, ale i vlivu na zdraví. Odborníci se zaměřili se na to, co Čechům v jídelníčku chybí (například luštěnin sní průměrný Čech v porovnání s Jihoevropanem méně než polovinu, s konzumací ryb jsme na necelé polovině evropského průměru), jak a proč se zahraničními kuchyněmi inspirovat. Zástupci médií dostali i praktické tipy, přehledy a recepty – v hlavní roli byly ryby a luštěniny, ale také oleje, zelenina a letní pohoda.

Kompletní tiskové materiály:

Tisková informace
Mgr. Tamara Starnovská: Dovolená jako inspirace pro náš jídelníček
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., Mgr. Tamara Starnovská: Ryb není třeba se bát
Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.: Opomíjené luštěniny
Prof. Ing. Rudolf Poledne, CSc.: Inspirace pro zdraví

Tisková konference byla realizována za finanční podpory dotačního programu MZ Národní program zdraví – projekty podpory zdraví pro rok 2016.